”När du ändrar hur du ser på saker så ändrar sig sakerna för dig”

Beslutet att starta ett företag var läskigt. Det var ännu läskigare att göra det inom något där man inte hade någon erfarenhet alls. Men det var också det bästa vi kunde gjort. Av flera skäl.

I februari/mars 2020 slog coronapandemin till och tog ganska snabbt ett grepp av skräck, oro och hopplöshet om världen. Mycket funderingar pågick i våra huvuden om vad man skulle göra nu för att känna sig starkare. Vi som startade Odlingsbolaget Svalan hade alla gått på varsitt håll och funderat på hur man skulle förhålla sig. Det vi alla kom fram till på varsitt håll och senare även gemensamt, var att det bästa sättet att få saker att utvecklas på ett sätt man vill är att driva utvecklingen. Så vi tog beslutet att gemensamt sätta oss i förarsätet för att hjälpa varandra att få en känsla av självstyre och av ta kontroll över våra liv. Och med det förhoppningsvis också hjälpa andra att få ta del av det arbetet vi skulle lägga ner och via det arbetet ge en känsla av att det behöver inte vara som det alltid varit och man måste inte ändra allt i en smäll utan att göra vad man kan där man kan. Med det startades Odlingsbolaget Svalan och våra liv har inte varit, och kommer aldrig vara de samma igen. Så nedan tänkte vi lista några saker som gjort beslutet att starta ett odlingsbolag fantastiskt:

  • Känslan av att vara del av något viktigt

Responsen på vårt arbete har varit helt otroligt! Massor av människor som vill veta mer, hjälpa till och som bidrar på alla möjliga sätt. Med kunskap, tid, fysisk arbetskraft och motivation. Ett stort nätverk med människor som delar vårt intresse och som dem med, vill göra vad de kan för att säkra upp en bra, hållbar och nära matproduktion.

  • Företagandet lär en uthållighet, kreativitet och att släppa stoltheten

Det har varit en hel del stunder då det känts motigt, då saker inte fungerat eller då man inte fattat hur man skall kunna driva vidare det åtagande man gjort. När tankarna på om det är värt det eller om man orkar dykt upp så har målet och syftet alltid blivit så tydligt och det har aldrig funnits något annat alternativ än att köra på. Då får man vara uthållig och kreativ med sina alternativ och resurser. Då kan man inte vara övertygad om att man kan själv eller att “ens idéer är det enda som funkar om de inte gör det finns ingenting annat att göra”. Man får be om hjälp och ta den där den kommer ifrån utan att ta det som en förlust att man inte kunde själv.

  • En ny förståelse för världen runt omkring en

Ju mer man tar del av andras kunskap om odling, jordkvalitet, mikrobiota och allsköns andra saker så ser man helt plötsligt hur vissa saker hänger ihop. Saker man tog för givet blir helt plötsligt väldigt betydelsefulla när man förstår vad som krävs “bakom kulisserna” för att det skall fungera. Komplexa och enorma biologiska samspel som pågår överallt runt omkring en gör sig än mer påminda och det får en att känna sig liten och stor på samma gång.

  • Den relationen som utvecklas mellan oss delägare (som också är vänner)

Att göra detta tillsammans med vänner är väldigt givande. Att gemensamt ställas inför utmaningarna kräver att man kan stångas lite grann utan att det blir en konflikt. Det krävs samtidigt att man kan ta konflikter och lösa dem på ett konstruktivt sätt. Det gör också att man bygger en relation baserat på något man inte delar med någon annan vilket skapar en samhörighet som är speciell. Att återuppta och fördjupa såväl gamla som nya vänskaper genom denna resan känns väldigt speciellt och betydelsefullt.

Sammanfattningsvis är den största behållningen inte kunskap om affärsplaner, när man planterar och omplanterar eller redovisning utan något helt annat. Den största behållningen är vad denna processen gör med en. Alla de små saker som man ställs inför varje dag som utmanar en, sätter en på prov och som när man tagit sig igenom dem ger en känsla av styrka som är olik någon annan.

Sedan de första trevande stegen ute på den mark vi skulle omvandla till vår odling har det funnits så många frågor. Hur fungerar jorden? Vad är bra näringsvärden? Hur gör man en affärsplan? Hur får vi till bästa jordmiljön för svampar? Finns det stöd att ansöka? Hur många tomater ger en planta över en säsong? Varje fråga har tvingat en att läsa på, leta information, fråga erfarna odlare, kontakta kommuner, läsa böcker. För varje bit information och förståelse så har uppdraget känts viktigare och mer nära hjärtat.

Så till alla som hittills hjälpt oss på vägen säger vi ett stort tack och hoppas kunna göra samma tillbaka till er och nyblivna odlare!

Mot en sant hållbar matproduktion, ekologiskt, ekonomiskt och socialt./ Från oss alla på Odlingsbolaget Svalan AB